OTA  YHTEYTTÄ!   044 734 4545  TAI  ASIAKASPALVELU@OULAISTENKUITU.FI

USEIN KYSYTTYÄ

Miksi valokuitu?

Valokuidulla toteutetussa internetyhteydessä ei lopu kaista eikä nopeus kesken! Toteutuva yhteysnopeus ei ole riippuvainen samanaikaisten käyttäjien määrästä eikä ulkona vallitsevasta säästä. Valokuituverkossa tilattu nopeus toteutuu aina ja kapasiteetti riittää tuleviksi vuosikymmeniksi!

Nopeiden ja luotettavien yhteyksien etuja ovat kasvavat mahdollisuudet tehdä kotoa käsin vaativiakin etätöitä, opiskella videoyhteyksien kautta ja ottaa käyttöön digitalisoituvan yhteiskunnan tarjoamia palveluja.

Valokuituyhteys lisää myös huoneiston arvoa myynti- ja vuokramarkkinoilla.

Mille alueelle valokuituverkko rakennetaan?

Valokuituliittymiä tarjotaan kaikille Oulaisten kaupungin asukkaille. Asuitpa sitten keskustassa tai omassa rauhassa peltojen keskellä, voit heti tehdä liittymätilauksen ja olla mukana varmistamassa verkon rakentamisen aloittaminen.

Mitkä ovat Oulaisten Kuidun kautta toimitettavat päätelaitteet?

Kuluttajaliittymissä päätelaitteena on CTS FWR5-3105 ja taloyhtiöissä pääsääntöisesti ZTE ZXHN H267A (pl. moderneilla sisäverkoilla varustetut taloyhtiöt). 

Kuituillat – mitä ne ovat ja miten niihin pääsee mukaan?

Kuituilloissa kerrotaan valokuidusta, sen merkityksestä sekä siitä, missä vaiheessa verkonrakentaminen Oulaisten alueella on. Illan aikana on myös mahdollisuus tilauksen tekemiseen ja voit myös ilmoittautua paikalliseksi kuituaktiiviksi.

Ota meihin yhteyttä (asiakaspalvelu@oulaistenkuitu.fi), jos kylällänne / kaupungin osassanne järjestetään tapahtuma tai tilaisuus, johon voisimme tulla kertomaan Oulaisten Kuidun verkkohankkeesta!

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on erittäin ohut, lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon muodossa.

Valokuitu on ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen kuparikaapeleihin sekä langattomiin yhteyksiin verrattuna. Sen tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius myös tulevaisuuden sähköisten palvelujen turvalliseen käyttöön.

Valokuitu on ainoa luotettava, pitkän aikavälin tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeasti ja luotettavasti niin nykyiset palvelut (Internet, IP-TV, pankki jne.) kuin kaikki tulevaisuuden asiointipalvelutkin.

Kuituliittymä nostaa kiinteistösi arvoa. Etätyö, valvonta ja erilaisten etäjärjestelmien hyödyntäminen kuten kiinteistöautomaatio sekä turvaratkaisut ovat mahdollisia valokuidun avulla.Valokuitu korvaa nykyiset internet-liittymäsi eli niitä ei enää tarvita.

Mitä tapahtuu, jos muutan kesken määräaikaista sopimuskautta?

Määräaikainen sopimus päättyy, jos elämäntilanteesi muuttuu ja muutat pois asunnosta, johon olet palvelun tilannut. Määräaikaisen sopimuksen keskeytyessä voi olla mahdollista, että päätelaite tulee palauttaa takaisin Oulaisten Kuidulle.

Ilmoita muutoksesta mahdollisimman varhain asiakaspalveluun. 

Miksi ottaisin liittymän, jos käytössäni on jo toimiva langaton yhteys?

Valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen: se on nopein ja varmin tiedonsiirtomuoto. Hankkimalla oman valokuituliittymän varmistat pääsysi esimerkiksi internettiin nopeasti ja häiriöttä myös silloin, kun kaikki muutkin haluavat internettiä käyttää.

 Valokuituasiakkailla ei ole ruuhka-aikoja, jolloin palvelujen käytössä ilmenisi häiriöitä tai viiveitä. Myös tulevaisuudessa. Liittymäsopimusten tekeminen edullisella ennakkohinnalla on kannattava sijoitus. Liittymän ennakkohinta on vain murto-osa todellisista rakentamisen kustannuksista!

Valokuitu on ainoa tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeat ja luotettavat yhteydet.

Mokkulat ovat epävarmoja, koska niiden tarjoama kaista on aina jaettu muiden käyttäjien kesken, mikä tekee niistä todellisuudessa varsin hitaita. Olipa kyseessä 4G- tai 5G-kaista, se on aina jaettu ja signaalin kantomatka on rajallinen.

Minulla on määräaikainen sopimus toisen operaattorin kanssa.
Voinko tilata pelkän kuituliittymän ja ottaa palvelun käyttöön myöhemmin?

Liittymä kannattaa tilata sisälle saakka tuotuna jo nyt mutta kytkeä laajakaistapalvelu käyttöön vasta, kun sopimuksesi on päättynyt toisen operaattorin kanssa.

Liittymä on otettava sopimuksen mukaisesti käyttöön 12 kuukauden kuluessa liittymän valmistumisesta. Näin saat hyödynnettyä rakennusajan edullisen hinnoittelun ja liittymä on valmiina käyttöönotettavaksi, mutta sinun ei tarvitse maksaa päällekkäisiä kuukausimaksuja.

Valokuituliittymän ennakkotilaushinta 400 € edellyttää 2 vuoden käyttösopimusta, jonka jälkeen sopimus on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Olen tehnyt valokuitusopimuksen sivuillanne, mitä tapahtuu seuraavaksi?

Jos olet antanut tilauslomakkeelle sähköpostiosoitteesi, saat kotisivuillamme tehdyn tilauksen jälkeen vahvistuksen välittömästi antamaasi sähköpostiosoitteeseen.  Jos olet lähettänyt meille tilauksen paperilomakkeella, ilmoitamme tilauksen vastaanottamisesta pääsääntöisesti kahden viikon sisällä lomakkeen lähettämisestä.

Varsinainen verkon rakentaminen etenee vaiheittain. Pääsääntöisesti rakennus etenee siten, että ensimmäisenä tehdään teiden ja tieliittymien alitukset ja sen jälkeen rakennetaan runko- ja jakeluverkko. Viimeisenä tehdään kiinteistöhaarat ja asennetaan valokuitu tilaajan osoittamaan paikkaan kiinteistössä.

Arvioitu valmistumisaika ensimmäisille yhteyksille on noin puolen vuoden kuluttua (pl. talvikausi) rakentamisen alkamisesta.  Urakoitsijan edustaja ottaa sinuun yhteyttä hyvissä ajoin ennen kiinteistöhaaran rakentamista sekä sopii kanssasi kuidun reitin perille kiinteistöön. Tarkistathan, että antamasi yhteystiedot ovat oikein.

Milloin liittymismaksu maksetaan?

Ennakkohintainen liittymismaksu on 400€. Puolet liittymämaksusta (200€) laskutetaan rakennustöiden alkaessa asuinalueellanne ja loput, kun liittymä on asennettu käyttövalmiiksi.

Milloin liittymä pitää viimeistään tilata?

Ennakkotilaajan tarjoushinta valokuituliittymälle on voimassa siihen asti, kunnes suunnittelutyöt alueen verkon osalta ovat valmiit ja verkon rakentaminen on käynnissä.  Rakentamisvaiheen jälkeen liittymishinnat nousevat merkittävästi.

Liittymä kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen varsinaisen rakentamistyön alkamista asuinalueellasi. Verkon suunnittelun kannalta on erittäin tärkeää, että tilaus tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Voinko hankkia liittymän myöhemmin, kun verkko alueellamme on jo valmistunut?

Et välttämättä ja jos liittyminen on mahdollista, on liittymismaksu huomattavasti nykyistä tarjousta kalliimpi. Valokuituliittymä kannattaa tilata myös rakentamattomille tonteille, valokuituvalmius nostaa tontin arvoa ja palvelumaksuja aletaan maksaa kuitenkin vasta, kun liittymä otetaan käyttöön (Huom. ennakkohinta on voimassa vain, kun palvelut käyttöön 12kk kuluessa).

Naapuri tilasi liittymän. Voiko liittymän vetää myöhemmin tontilleni naapurin liittymästä?

Ei voi. Jokaiselle liittyjälle varataan tietty kuitumäärä jakokaivosta tai –kaapista. Näitä kaivoja on n. 2-5 km välein. Jälkikäteen liittyminen nostaa merkittävästi liittymiskustannuksia.

Kaivuri ohitti juuri tonttini, voinko vielä ottaa liittymän?

Liittymän tilaaminen voi olla vielä mahdollista, mutta liittymismaksu on ennakkotilaushintaan verrattuna huomattavasti korkeampi. Kannattaa siis tilata liittymä heti ja samalla teet osasi varmistaaksesi, että juuri sinun asuinalueesi saa valokuituverkon mahdollisimman nopeasti. Valokuituverkon rakentaminen suunnitellaan alueellisten tilausmäärien kehityksen mukaan ja mitä nopeammin tietyltä alueelta tilauksia saadaan, sitä nopeammin alue otetaan rakennettavien listalle.

Voiko yhden liittymän viedä useampaan rakennukseen tontilla?

Kyllä voi, saman omistajan kiinteistöihin voi rakentaa sisäverkon. Rakennukset voidaan yhdistää toisiinsa sisäverkolla. Sisäverkoksi suosittelemme valokuitua sen sähkönjohtamattomuuden vuoksi. Sisäverkon rakentamisen kustannuksista vastaa kiinteistön omistaja.

Mikä on IPTV-palvelu?

IPTV-palvelussa ohjelmat välitetään televisiovastaanottimiin perinteisen antennin sijaan valokuituverkon välityksellä. Ulkoantennia TV-lähetysten vastaanottoon ei siis IPTV:n kanssa tarvita. Jos haluat käyttöön IPTV-palvelun, kotipäätelaite (asiakkaan erikseen hankittava) kannattaa sijoittaa TV:n läheisyyteen.

Onko valokuitu herkkä ukkoselle?

Ei ole. Kiinteistökaapelit eivät sisällä metallijohtimia. Runko- ja jakelukaapelit ovat maadoitettuja. Mahdolliset sähkökatkokset vaikuttavat ainoastaan valokuituun kytkettävien laitteiden sähkönsyöttöön ja sitä kautta yhteyden toimintaan. Suosittelemme suojaamaan sähköiset laitteet sähköverkon ja laitteen väliin sijoitettavan ylijännitesuojan avulla, varsinkin maaseudulla.

Kuka vastaa rakennustöistä tontillani ja mitä minun täytyy tehdä?

Urakoitsija vastaa tontillasi tapahtuvista töistä ja on tätä kautta myös vastuussa niistä. Valokuitu toimitetaan avaimet käteen periaatteella, eli jos tilaat myös kuitupäätelaitteen kauttamme, sinulta ei vaadita mitään toimia. Valokuitu toimitetaan sinulle sisälle asti asennettuna käyttövalmiiksi. Halutessasi voit minimoida kuiturakentamisen haittoja tontillasi asentamalla suojaputken (50 mm, sileäpintainen) 40 cm syvyyteen. Suojaputki asennetaan talon reunasta ajotien varteen. Putkenpäät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu.

Asuntoni on myynnissä tai olen myymässä sitä vuoden kuluttua, kannattaako minun ottaa valokuitua?

Kannattaa ehdottomasti! Kuituyhteys nostaa kiinteistösi arvoa ja uusi asukas voi suoraan liittyä kuituverkon asiakkaaksi. Saat siis ennakkotilaajan edullisen edun lisäksi vielä hyödyn kiinteistön arvonousun sekä mahdollisesti lyhentyneen myyntiajan kautta. Ja huom. sopimuksesi on voimassa niin kauan, kun asut osoitteessa. Mikäli muutat kesken sopimuskauden (24 kk), sopimus purkaantuu, eikä sinulle tule tästä ylimääräistä kulua.

Minulla ei ole tietoa sähköjohdoista, viemäröinneistä tai muista tontilla olevista kaapeleista, miten toimin?

Tonttikartta edesauttaa verkon rakentamista kiinteistöönne, se ei kuitenkaan ole pakollinen. Urakoitsija varmistaa kiinteistön kuitureitin ennen valokuidun rakentamista.

Pihallani on asfaltti, rikotteko sitä ja kuka vastaa sen korjaamisesta?

Vältämme asfaltin rikkomista kaikin keinoin ja tarkistamme aina olemassa olevat putkitukset ja muut seikat. Mikäli kiinteistön omistajalle arvellaan tässä vaiheessa tulevan ylimääräisiä kuluja, on tilaajalla oikeus peruuttaa tilaus.

Voiko valokuituliittymän hankkia taloyhtiöön?

Taloyhtiön yhtiökokous päättää valokuituliittymän hankinnasta. Liittymä viedään taloyhtiön tekniseen tilaan ja taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöt vastaavat itse mahdollisista sisäverkkokaapeloinneista. Taloyhtiölle edullisimmaksi tulee ratkaisu, jossa internetpalvelu otetaan käyttöön kaikissa huoneistoissa, sillä tuolloin Oulaisten Kuitu vastaa taloyhtiökytkimen hankinnasta.

Voinko itse vaikuttaa valokuidun reittiin tontillani?

Kyllä. Reittisuunnitelma käydään läpi kiinteistön omistajan kanssa ennen kaivuutöiden aloittamista tontilla.

Minulla on jo kuitupäätelaite, tarvitsenko uutta laitetta?

Useimmat kuituverkoissa yleisesti käytettävät päätelaitteet ovat yhteensopivia. Suosittelemme uuden päätelaitteen hankintaa tai vaihtoehtoisesti varmistamaan, että päätelaitteenne on ajan tasalla, eikä aiheuta yhteysongelmia.

OULAISTEN KUITU OY
Oulaistenkatu 12 (pl 22)
86301 OULAINEN
asiakaspalvelu@oulaistenkuitu.fi